AVSart Gallery
AVSart Gallery

Про галерею

Колекція

Виставки

Арт-вісті

Контакти
Головна  Контакти  Мапа сайту 

Новини

Головна / Арт-вісті / Новини / У серії «Імена» вийшов Альбом Олега Ясенєва

У серії «Імена» вийшов Альбом Олега Ясенєва

28 cічня 2021

Олег Ясенєв : художній альбом / [ред.-упоряд. А. Маричевська]. – К., 2020. – 312 с. – Серія «Імена».

Цей мистецький альбом вийшов за сприяння фундатора галереї «АВС-арт» та серії «Імена» Михайла Поживанова. Видання вперше найбільш повно представляє творчий доробок і біографію заслуженого художника України Олега Ясенєва. У книзі розміщені мистецтвознавчі статті Ольги Лагутенко, Андрія Гуренка й Дмитра Корсуня, що розкривають особливості художнього почерку й мистецькі засади майстра.

Упродовж десятиліття кожен новорічний виставковий сезон у галереї «АВС-арт» розпочинався експозицією нової серії картин Олега Ясенєва, й це стало хорошою традицією. Адже в час швидких суспільних змін, розмивання цінностей, відсутності принципів, гібридної не тільки війни, а й інформації, клікового мислення й несформованого світогляду Олегові живописні «медитації на світло» додають оптимізму й сили тримати душевну рівновагу і духовну вертикаль на найвищій та найагресивнішій хвилі турбулентності нашого світу.
Мене завжди цікавили мистці-мислителі. А Олег Ясенєв – саме один із-поміж них. Своїм мистецтвом він стверджує ідеї свободи творчості й свободи у творчості. Власне, для нього життя – це творчість, і його творчість – це й є його життя. Життєві мандри, спостереження, переживання, пошуки, прозріння, кристалізуючись у метафоричні образи, живуть і далі в серіях його картин. Назви цих серій не тільки означили певні знакові точки на його життєвій осі координат, а й стали заголовками до розділів альбому, в якому найповніше представлена творчість мистця.
Архітектоніка альбому вибудувана за зворотною хронологією, й це має певний сенс. Гортаючи книгу, спочатку подивуєтеся, як мінімальними засобами письма й майже монохромною палітрою автор творить образ і наповнює його смислами. А наприкінці альбому, впевнений, будете зненацька заскочені імпресіоністичною стилістикою його картин 1990-х, природним відчуттям кольору. Зрештою, нічого дивного. Адже Олег Ясенєв любить, «коли споглядання трансформується і з часом виливається у щось інше»… Це його професія, що дарує свободу й простір. Не тільки художникові, а й усім, хто цього потребує.
 
Михайло Поживанов,
фундатор серiї «Імена»

Афіша

«ПРОСТІР ПЕРЕБУВАННЯ»22 квітня 2024

Персональна виставка одеського художника Дмитра Величка вперше презентується в Києві, що дає можливість поціновувачам мистецтва увійти в його авторський «Простір перебування», відзначений особливим світовідчуттям. Своїм нефігуративним композиціям Дмитро Величко свідомо не дає назви, запрошуючи глядача до співтворчості. Це спонукає замислитися про тотожності/подібності/відмінності в синонімічному ряді: простір буття, розташування, знаходження, присутності, перечікування…

Митці

Литвиненко Олексій Литвиненко Олексій
Народився 17 січня 1961 року. 1985 року закінчив Київський державний художній інститут. Із 1992-го – член Національної спілки художників України. Живе і працює в Києві.